Interview met voormalig Jeroen Bosch loper Rutger

Kun je kort iets vertellen over jezelf?

Mijn naam is Rutger, 30 jaar, kom uit Wageningen en woon nu in Den Bosch. Ik loop normaal gesproken zo’n vier keer per week hard en doe ’s zomers ook aan wielrennen.

Vorig jaar heb je meegelopen aan de Jeroen Boschloop. Wat is je het meest bijgebleven?

Met name het leuke parcours is mij bijgebleven. Deze gaat echt door de buitenomgeving van Den Bosch. Daarnaast was de Jeroen Boschloop de vorige keer de eerste in een drieluik van lokale hardloopwedstrijden. De loop was zodoende goed geschikt om af te tasten wie er allemaal mee deed en wat het niveau was. Tot slot heb ik nog goede herinneringen aan de leuke sfeer bij de start/finish. Het blijft speciaal om bij een locatie als de Pettelaarse Schans te starten.

Vorig jaar was je 2e bij de 10km Jeroen Boschloop. Kun je het wedstrijdverloop beschrijven?

‘Het was voor mij geen wedstrijd om de eerste plek, maar om een podiumplek. De nummer 1 (Arash) bleek namelijk al snel vele minuten sneller. Ik startte in een groepje van 7 à 8 personen. Het was echt kop-over-kop lopen. Tot een kilometer of 6 bleef het groepje bij elkaar, daarna werd het meer een afvalrace. Uiteindelijk bleven we nog met een groepje van drie over om de strijd voor plek 2 en 3. Ik wist dat een van de andere lopers (Martijn) een betere sprint in huis had. Die moest ik dus niet mee naar de finish nemen. Ik plaatste daarom al vroeg in de laatste kilometer een versnelling, loste Martijn af, bleef met de laatste loper over, en won uiteindelijk de sprint om plek 2.

Als je je mede-loper van de Jeroen Bosch Loop 2024 een advies zou moeten geven, wat zou dat dan zijn?

Start niet te snel. Je loopt een veel leukere wedstrijd als je de eerste kilometer iets rustiger aanpakt en vervolgens een geschikt tempo zoekt. Op deze manier haal je gemakkelijker op een goede manier op de finish. Op het einde valt er bovendien nog veel winst te halen.

Hardlopen is voor ons hardlopers een vanzelfsprekendheid. Hoe zou je aan niet-hardlopers uitleggen wat het hardlopen zo mooi maakt?

Hardlopen is heel toegankelijk. Je bent weinig tijd kwijt aan randzaken, trekt gewoon je schoenen aan en bent weg. Hardlopen kan onder alle weeromstandigheden. Het is leuk als de zon schijnt en het niet te warm of te koud is, maar je kunt ook prima gaan lopen met veel regen en wind. Het mooie aan hardlopen vind ik daarnaast dat je snel verbetering ziet. Het geeft veel voldoening om na verloop van tijd te merken dat je weer sneller, dan wel langer, kunt lopen. Tot slot wordt het hardlopen nog leuker, als je met elkaar samenloopt.

Ga je dit jaar opnieuw de Jeroen Bosch Loop lopen?

Zeker, daar ga ik tijd voor vrijmaken. Al ga ik dit keer natuurlijk wel voor de hoogste trede!